
Σκοπός της ΚοινΣΕπ Project Phoenix είναι η οργάνωση και διεξαγωγή δράσεων που ευαισθητοποιούν, ενημερώνουν και εκπαιδεύουν σε θέματα περιβάλλοντος αλλά και πρακτικών ευεξίας με επαφή του ανθρώπου με τη φύση.
Η δράση της θα αφορά κυρίως στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής όπου θα στηρίζει με ενημέρωση για ανάπλαση καμμένων εκτάσεων ιδιωτικών και περεταίρω μέσω επαφής με καταρτισμένους επιστήμονες αλλά και θα διεξάγει δράσεις με τους κατοίκους στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ψυχικής ανάκαμψης.
Σκοπός επίσης είναι η διατήρηση της περιοχής στο προσκήνιο της δημοσιότητας με προβολή των δράσεων και την προσέλευση επισκεπτών από άλλες περιοχές φροντίζοντας αυτό να λειτουργεί μόνο θετικά για τη τοπική κοινωνία.
Στην οδό Ειρήνης, στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκεί όπου γράφτηκε μία από τις τραγικότερες ιστορίες της 23ης Ιουλίου 2018, με τον θάνατο 26 ανθρώπων που προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα, η ελπίδα δεν έχει πεθάνει. Μια δραστήρια ομάδα εθελοντών βρίσκεται καθημερινά εκεί, σκάβει, σκαλίζει, φυτεύει, αρδεύει, δημιουργώντας ένα κτήμα-πρότυπο για το πώς θα μπορούσε η Ανατολική Αττική να ξαναγεννηθεί –βιώσιμα– μέσα από τις στάχτες της.
Πρόκειται για το Project Phoenix, πρωτοβουλία της Ελληνογαλλίδας Βαλερί Βασιλικού, κατοίκου Ραφήνας και ειδικού στην οικολογική δόμηση, η οποία θεωρεί ότι ύστερα από μια τόσο μεγάλη καταστροφή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Εχω παρατηρήσει, για παράδειγμα, ότι εξαιτίας του φόβου της φωτιάς ο κόσμος ξεριζώνει ακόμα και τα δέντρα που δεν παίρνουν φωτιά», λέει στην «Κ». «Αυτό όμως θα δημιουργήσει άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα, διάβρωση, ερημοποίηση, δεν θα φυτρώσει ξανά τίποτα. Και αυτό θα είναι πια μη αναστρέψιμο.